Zásadotvorné potraviny
Seznam zásadotvorných potravin
Slabě a mírně zásadité: med, surový cukr, banány, třešně, broskve, ananas, maliny, borůvky, avokádo, mrkev, rajčata, lilek, kukuřice, houby, zelí, hrášek, olivy, tofu, brambory se slupkou, kaštany, amarant, quinoa, jáhly, divoká rýže, sojové mléko, kozí mléko, zázvorový čaj , javorový sirup, rýžový sirup, datle, fíky, meloun, kiwi, rozinky, borůvky, jablka, hruška, zelené fazolky, červená řepa, celer, hlávkový salát, cuketa, sladké brambory, květák, karob, mandle, lněný olej, naklíčené obiloviny a luštěniny, mateřské mléko, zelený čaj
Silně zásadité: listy stévie, citron, limetka, grep, mango, papája, chřest, cibule, česnek, petržel, špenát, brokolice, bylinky, zeleninové džusy, olivový olej, himalájská sůl, bylinkové čaje, voda s citronem, mladý ječmen
Neutrální nebo také mírně kyselé potraviny, které se často prolínají s kategorií slabě zásaditých. Mezi ně patří: melasa, švestky, ovocné šťávy, fazole, cizrna, vařený špenát, dýňová a slunečnicová semínka, řepkový a slunečnicový olej, tmavá rýže, celozrnný chléb, čaj, treska, zvěřina, vejce, máslo, jogurt, cottage atd.